Att låna utan en kreditupplysning

Många som lånar pengar undrar om det finns kreditgivare som lånar ut pengar utan kreditupplysning och det enkla svaret är nej. Enligt svensk lag ska alla kreditgivare ta en kreditupplysning på den som ansöker om lånet. Dock behöver detta inte registreras hos UC som är den största aktören på kreditupplysningar i Sverige.  Anledningen till att man inte vill att UC ska registrera upplysningen är att det kan påverka låntagarens framtida möjligheter att få ta ett bolån eller hyra lägenhet.

Därför finns det idag andra aktörer som erbjuder en kreditupplysning utan att det registreras hos andra kreditgivare. Detta är bra för låntagare som vill ansöka om lån hos flera banker samtidigt för att samla ihop olika lånevillkor innan man bestämmer sig för vilket man ska välja. Dock bör man inte missbruka detta och ansöka om lån som man annars inte skulle blivit beviljad på grund av att man har en trasslig ekonomisk situation. Kreditupplysningen är inför av en anledning och vet man med sig att man har svårt att betala tillbaka ett lån så bör man åtminstone fundera en gång extra innan man ansöker om lånet.

Vill man hitta kreditgivare som lånar ut pengar utan att ta en UC kan man vända sig till sidor likt www.lån-utan-kreditupplysning.se som informerar och jämför olika kreditgivare för att ge sina besökare en bra grund att stå på innan de skickar in sin ansökan.

Dock bör man alltid kontrollera den informationen som dessa sidor erbjuder så att den är uppdaterad och stämmer överens med kreditgivarnas information. Gör den inte det bör man alltid utgå från att det är kreditgivarens information som är den riktiga.

Avslutningsvis bör man alltid jämföra olika lån för att få en bredare bild av hur mycket det kostar samt att man ökar sina möjligheter att få bättre lånevillkor. Detta gäller både stora och små lån.

Författare:

ewestergard har publicerat 9 artiklar.