Färgpsykologi blommor

Att skicka blommor med bud till en vän för att gratulera på födelsedagen, för att önska god bättring, för att önska god jul eller för någon annan anledning är ett roligt sätt att göra någon glad på. Vackra blommor är magiska, de väcker så många känslor till liv! Att få känna sig lite extra sedd och uppvaktad skänker en härlig känsla av välmående och gör gott för självförtroendet. Men visste du att blommornas olika färger faktiskt har en psykologisk och fysisk inverkan på kroppen som gör att vi känner oss glada? Olika färger påverkar oss på olika sätt.

Forskare från Rutgers universitet i USA gjorde en studie i vad en blomstergåva gör med psyket på den som mottager blommor. I studien framkom det att alla som erhöll blommor blev på gott humör och detta glada humör höll i sig i flera dagar.

Det visade sig att blommornas färger har en psykologisk inverkan på vårt välmående. Varje färg skickar ut ljusvågor som via näthinnan färdas till synnerven. Där utlöses en kedjereaktion i kroppen som gör att en större mängd lugnande och stimulerande hormoner som melatonin och adrenalin ökar.

Den här informationen hittade vi på en av våra största blomsterförmedlares hemsida och vi fann detta mycket intressant. Vi kom då också att tänka på att olika färger förknippas med olika högtider och vi förväntar oss vissa färger på blommor vid olika tidpunkter på året. Hur skulle du t ex reagera om du fick en bukett gula påskliljor till jul? Eller en röd julstjärna till påsk? Det skulle kanske i och för sig inte gå, eftersom vissa blommor bara finns tillgängliga under vissa säsonger. Men tanken i sig är intressant, för det visar ju att blommors färger verkligen har en psykologisk inverkan. En gul blomma till jul skänker inte samma mys- och julkänsla som en röd blomma. Här spelar säkert både förväntningar, traditioner och hormoner in. Visst skulle man bli glad över att få ett blomsterbud till jul även om julblomman var gul, men kanske inte lika glad som om den var röd? Ja, detta är bara våra egna tankar som snurrar på…

Hur som helst så kan vi konstatera att ett blomsterbud är ett genialt sätt överraska en vän på. Att göra någon riktigt glad skänker välmående även till givaren!

 

Författare:

dirgnI har publicerat 5 artiklar.