Hälsokost – är det något för mig?

Sedan urminnes tider har vi människor testat det mesta för att ge oss själva en så bra hälsa som bara går. Förr i tiden smakade man på vad man hittade och sedan väntade på resultaten för att se vilken effekt det du just åt gav. I dagsläget är det mer undersökningar, forskning och experiment på laboratorienivå som gäller för att hitta bra och nyttiga saker som har en positiv påverkan på vår hälsa.

Om man tänker efter så är begreppet hälsokost ett väldigt luddigt begrepp och det kan vara svårt att få en uppfattning av vad det egentligen är, bortsett från att det är någonting som är bra för din hälsa. Faktum är att hälsokost är ett samlingsbegrepp för en rad olika preparat och livsmedel. Bland andra brukar man nämna kosttillskott, naturläkemedel och livsmedel som är odlade helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel inom ramen av begreppet hälsokost.

Egentligen skulle man kunna säga att alla behöver äta hälsokost, antingen mer eller mindre. En välmående hälsa kan man ju som bekant uppnå på väldigt många olika sätt och då framförallt genom en balanserad och näringsrik kost, en lagom mängd träning och rätt sömn. Dessa tre saker kommer man faktiskt långt med. Men faktum är att det är väldigt svårt att få i sig alla viktiga mineraler och vitaminer som kroppen vill ha, oavsett hur rätt du äter. Därför kan det vara nyttigt för alla att äta hälsokost i den mån man känner att det behövs.

Självklart är det som så att du som aldrig tränar, aldrig äter grönt och i princip lever på snabbmat har ett större behov av hälsokost än en atlet som vet precis vad och hur det ska ätas. Du måste fråga dig själv och fundera över om du får i dig det som din kropp vill ha. Därefter är du redo att fatta ett beslut om hälsokost är något för dig.

Författare:

timlestandeer har publicerat 6 artiklar.