Hur väljer man rätt gainer?

En gainer är ett tillskott som består av en balanserad blandning av proteiner och kolhydrater som används för att balansera muskelmassa och uppnå kontrollerad viktuppgång. I kombination med styrketräning ger gainers rätt mängd energi för att bygga muskler och gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt.

Hur fungerar gainers?

Proteinet i en bra gainer kommer i en form som går snabbt för kroppen att ta upp. Vassleprotein är en populär ingrediens eftersom det har rätt kombination av aminosyror som bryts ner och transporteras direkt till musklerna. Resultatet när man kombinerar sin styrketräning med en effektiv gainer blir att man snabbt kan bygga upp ny muskelmassa och återhämtningen för redan existerande muskler blir skonsammare och tar mindre tid. Kolhydrater lagras i musklerna i form av ett ämne som kallas för muskelglykogen som fungerar som bränsle vid fysisk aktivitet. Snabba kolhydrater som till exempel maltodextrin som man hittar i en bra gainerprodukt ersätter direkt den energi som man förbränt under träningspasset och förhindrar att man förlorar kalorier med viktnedgång som resultat. Det är just kombinationen av kolhydrater och proteiner som ger den samlade effekten av ökad muskelmassa och snabbare återhämtning.

Rätt mängd kolhydrater vid rätt tillfälle

Efter ett hårt träningspass har musklerna använt upp all deras lagrade energi och för att kunna återhämta sig och ha energi till nästa träningspass behöver man fylla på med bränsle. Snabba kolhydrater som intas precis efter avslutat träning går direkt till musklerna och används för att fylla på energireserverna. All form av fysisk aktivitet och särskilt styrketräning stimulerar utsöndringen av kortisol som är ett hormon som bryter ner muskelmassa. Tillför man kolhydrater bromsas effekten eftersom kroppen istället kommer att öka tillverkningen av hormonet insulin som saktar ner effekten av kortisolet. Det är därför viktigt att man väljer ett tillskott som innehåller snabba kolhydrater så att dem är lätta för kroppen att bryta ner och absorbera.

Proteiner för muskeluppbyggnad

Utan proteiner kan man inte bygga muskler och den bästa gainern är därför den som innehåller proteiner som absorberas och bearbetas snabbt och ger rätt kombination av aminosyror för att stimulera den anabola effekten man får av att styrketräna. Vassleprotein, whey protein på engelska, hittar man ofta i högkvalitativa tillskott eftersom det är en typ av protein som innehåller alla aminosyror kroppen behöver. I den här typen av protein finns även de högsta halterna av de tre grenkedjade syrorna, BCAA, som har visat sig ha den största effekten på just musklernas förmåga till tillväxt.

Vilken effekt har en gainer på vikten?

För att gå upp i vikt behöver man få i sig mer energi än man gör av med. En gainer, med sitt innehåll av både kolhydrater och protein hjälper till att gynna en viktuppgång om man kombinerar tillskottet med en näringsriktig diet. Om viktuppgång inte är ett av målen man har med sin träning kommer man fortfarande att få goda effekter vad gäller återhämtning och muskeltillväxt om man väljer att använda sig av en bra gainerprodukt.

Om du vill läsa mer om gainers så finns det en intressant artikel där Magnus Samuelssons reflektioner tas upp: http://gainer.se/basta-gainern/

Författare:

Joel har publicerat 1 artiklar.