Nekad att låna pengar?

Det finns flera orsaker till varför man får avslag på en låneansökan hos en kreditgivare. I de allra flesta fall grundar sig beslutet i en kreditbedömning som utförs av långivaren i samband med en ansökan. Enligt konsumentkreditlag-2010:1846 är en långivare skyldig att utföra en kreditprövning för att pröva låntagarens förutsättningar att återbetala lånet inom överenskomna tidsramar. Vilka faktorer som som påverkar din kreditvärdighet i en prövning kan skilja något mellan kreditgivare. Delvis för att det finns ett flertal tjänster på marknaden som erbjuder kreditupplysningar och som har utformat sina scoringsystem olika. En annan orsak är helt enkelt att kreditgivaren har olika krav, baserat på risktagande och hur stor räntan på lånen är. Vissa faktorer är dock nästan alltid betydande:

Skuldsaldo
Skuldsaldo hos kronofogdemyndigheten leder nästan alltid till ett avslag. Ett skuldsaldo innebär att personen har obetalda fodringar som eventuellt också kan vara under indrivning. Att låna ut pengar till personer med skuldsaldo är osund kreditgivning så länge lånen inte är till för att lösa skuldsaldot.

Betalningsanmärkning
Betalningsanmärkningar hos kronofogdemyndigheten sänker kraftigt dina chanser till att låna pengar. De flesta banker och kreditmarknadsbolag avslår nästan alltid ansökningar där personen har en betalningsanmärkning. Vissa finansiella institutioner som erbjuder snabblån och andra mindre lån kan godkänna ett fåtal betalningsanmärkningar.

Kreditengagemang
ett aktivt kreditengagemang sänker din chanser till att få ett lån beviljat. Har du ansökt om flera lån under en kort tid är detta en flagga som indikerar ett riskbeteende. I en del fall spelar antalet förfrågningar om kreditupplysningar inte någon roll alls. Alla leverantörer av kreditupplysningar registrerar inte ens tidigare engagemang. UC- som är den vanligaste kreditupplysningstjänsten registrerar tidigare förfrågningar. Det kan däremot variera stort mellan vad olika kreditgivare bedömer är för många tidigare förfrågningar.

Inkomst
Inkomst är en självklar del i bedömningen. Många gånger finns ett krav på lägsta belopp. För inkomst. Saknar du taxerad inkomst men ändå har haft en fast inkomst det senaste året kan du ibland få styrka detta genom t.e.x visa en kopia av din lönespecifikation.

Underskott av kapital
Ett underskott av kapital uppstår av t.e.x. ränteutgifter eller om du har sålt fonder och aktier med förlust. Ett högt underskott indikerar att du kan vara högt belånad. Dessa utgifter måste också täckas av din inkomst. Därför kan ett högt underskott av kapital sänka din kreditvärdighet betydligt.

Civilstånd
Att vara gift eller sambo påverkar din kreditvärdighet positivt då dina utgifter beräknas vara mindre.

Det finns även andra faktorer som har en viss påverkan, som företagsengagemang, boendeförhållande osv. De kanske mest betydande faktorerna är dock listade ovan. Det är också rekommenderat att ta en personlig kontakt med banker eller kreditmarknadsbolag för att öka din chanser. Då kan du ge en förklaring till varför en del saker ser ut som de gör, istället för att bli automatiskt nekad om du exempelvis hade ansökt online. Kom också ihåg att det är lättare att låna pengar för att lösa in andra dyrare skulder om du låter kreditgivaren göra detta åt dig. Men du måste då påpeka att lånet är till för just detta ändamålet.

Att bli nekad ett lån är heller inte alltid en negativt. Konsumentverket har till uppgift att ha tillsyn över långivares kreditprövningar för att skydda människor mot överskuldsättning. Kan du inte betala tillbaka ett lån i tid kommer din redan dåliga ekonomiska situation bli ännu sämre.

Författare:

hensven har publicerat 3 artiklar.