Om du inte kan betala ditt snabblån.

Det finns olika själ till att man hamnar i en svår ekonomisk knipa. En allt vanligare anledning är överskuldsättning pga. snabblån och smslån. Nedan följer en förklaring till vad som händer om du låter en faktura förbli obetald.

Den första åtgärden kreditgivaren kommer att ta är att skicka en eller två påminnelser till dig när det aktuella förfallodatumet har passerat. Där kommer en lagstadgad avgift på 60 kr läggas på den ursprungliga skulden. Om inte lånet betalas efter påminnelser kommer lånet att gå vidare till inkasso. Inkasso kan vara kreditgivaren själv eller ett inkassobolag. Ibland fungerar inkassobolag som ett ombud åt kreditgivaren eller så har dom köpt hela fodringen. Inkasso innebär en lagstadgad avgift på 180 kr. Betalar man inte skulden efter ett inkassokrav kommer skulden att gå vidare till kronofogdemyndigheten. Där kommer först ett beslut om betalningsföreläggande att prövas. Detta ökar din ursprungliga lån med 300 kr. Efter att beslutet om att lånet är riktigt kommer det gå till indrivning om du fortfarande inte betalar. Indrivning ökar det ursprungliga beloppet att betala med 600 kr. Den vanligaste åtgärden vi indrivning är löneutmätning men det är inte heller ovanligt att saker du äger går till försäljning på en auktion. Tyvärr också till ett kraftigt underpris.

Om man nu summerar den totala kostnaden för ett lån som ursprungligen var 4000 kr och med ränta och avgifter på 500 kr, har man ett ursprungligt belopp på 4500 kr. Om lånet nu går till utmätning är du skyldig att betala 5640 kr med alla avgifter inräknade. Då är heller inte en dröjsmålsräntan på ca 12-34% inkluderat i denna summa.

Det finns fördelar med ett snabblån och det kan hjälpa dig med ett akut ekonomiskt problem. Men det är väldigt viktigt att säkerställa att du klarar att betala tillbaka lånet i tid. Priserna för ett snabblån varierar kraftigt beroende på hur lång tid och hur stort belopp du valt att låna. Ett tips är att använda dig av en jämförelsesajt för just snabblån för att hitta det billigaste lånet. Det kan skilja hundratals kronor på de avtal som erbjuds. Du kan också hitta lösningar för att samla din snabblån och smslån till ett litet större lån.

Författare:

hensven har publicerat 3 artiklar.