Sveriges vanligaste könssjukdomar och hur du skyddar dig

Den fria sexualitet som växte fram under den senare halvan av 1900-talet har inte bara lett till sexualundervisning i grundskolan, kostnadsfria ungdomsmottagningar och fria aborter. Även fenomen som engångsligg och one-night stans har växt fram och blivit en del av ungdomskulturer i hela västvärlden. På somrarna när festivaler och andra tillställningar där unga samlas pågår, så ökar spridningen av könssjukdomar markant. Även om användningen av preventivmedel också har ökat de senaste decennierna har många fortfarande lätt för att underskatta riskerna med oskyddat sex. Här kommer därför en liten genomgång av de tre vanligaste könssjukdomarna i Sverige idag, som en påminnelse om hur viktigt det är att skydda sig.

Av de tre vanligaste könssjukdomarna i Sveriges är det bara klamydia som är anmälningspliktig. Att en sjukdom är anmälningspliktig innebär att du enligt smittskyddslagen är skyldig att omedelbart uppsöka läkarvård om du misstänker att du är smittad av sjukdomen. Hos läkaren är du sedan skyldig att göra alla undersökningar och tester som krävs för att ge en korrekt diagnos. Du måste även hjälpa till att spåra smittan genom att berätta vem du tror det var som smittade dig och vilka du tror att du själv har smittat. Det kan ske anonymt om du vill det. Behandlingarna mot anmälningspliktiga sjukdomar är alltid kostnadsfria i Sverige.

  • Klamydia är en bakteriell sjukdom som orsakas av bakterien Chlamydia trachomatis som finns i smittade människors könsorgan. En kännetecknande symptom för klamydia är att det, både hos män och kvinnor, svider när man kissar. Som tur är kan sjukdomen botas med antibiotika kostnadsfritt. Trots flera stora satsningar mot spridningen av klamydia bland unga de senaste åren fortsätter ändå tiotusentals svenskar att smittas av denna könssjukdom varje år.
  • Herpes är en virussjukdom som orsakas av två olika virus. Kliande blåsor kring munnen eller könsorganet är en framträdande symptom för denna sjukdom. Det finns inget antiviralt läkemedel mot herpes, alltså en medicin som botar virusinfektionen. Däremot finns det medicin som lindrar symptomen. Undersökningar har kommit fram till att det är troligt att hela 70 procent av alla svenskar bär på munherpesviruset, medan drygt 30 procent bär på könsherpesviruset.
  • Kondylom är även det en könssjukdom som orsakas av virus. Kondylom är vanligast bland unga. Över 30 procent av alla svenskar mellan 20 och 30 år tros bära på kondylom-viruset. Symptomen för denna könssjukdom är vårtor i underlivet. Det finns inget antiviralt läkemedel mot kondylom som botar sjukdomen, men det går att frysa eller bränna bort vårtorna.

Förutom dessa tre könssjukdomar finns även de mer ovanliga gonorré, syfilis och HIV/AIDS. Med tanke på att de tre vanligaste könssjukdomarna drabbar tiotusentals svenskar varje år finns det anledning att vara försiktig med vilka man har sex med, speciellt om man har det med någon man inte känner särskilt väl. Vissa av dessa könssjukdomar smittar även via oralsex, vilket man också måste vara försiktig med. Det enda preventivmedlet som skyddar mot både könssjukdomar och graviditeter är kondomer. Även om ett dagen-efter-piller kan stoppa en graviditet dagarna efter ett samlag, finns det inget sätt att stoppa en könssjukdomssmitta i efterhand.

Författare:

Santos har publicerat 6 artiklar.