Tävling som underhållning

Att vi svenskar är intresserade av följa när andra tävlar kanske inte är någon nyhet. Detta gäller inte bara när svenska landslaget ska prestera i någon turnering. Det finns också en uppsjö av olika tv-program som går ut på att ett antal personer ska tävla i olika idrottsgrenar. Ett program är Fångarna på fortet som blivit en långkörare och dyker upp med nya deltagare nästan varje år. I detta program har man inte bara fokuserat på att ha med före detta idrottsproffs utan även lyckats få det intressant när vanliga människor ska tävla mot varandra. Upplägget är ganska enkelt och kanske just därför det blivit så populärt.

Gladiatorerna är ett annat populärt tv-program där vi får följa vanliga människor som gör upp mot ”gladiatorer” i ett visst antal grenar för att skaffa sig ett försprång mot sin medtävlare. Finalen avgörs sedan i en krävande hinderbana. Att skaffa sig en tidsfördel inför en kommande final är ett upplägg som nästan alla tävlings program går efter.

Mästarnas mästare är ett annan tävlings program som också följer detta koncept. Skillnaden mot andra program är dock att man får en mer personlig inblick i deltagarens liv och man följer samma deltagare under en säsong. Här har man samlat före detta idrottsproffs för att bo och leva tillsammans medan man i varje avsnitt tävlar i ett antal grenar. Inspelningsplatsen för programmet är nytt för varje år men brukar alltid vara på varmare breddgrader runt omkring i Europa. Tävlingarna ser olika ut men är alltid väl balanserade för att det ska bli så rättvist som möjligt oavsett ålder och tidigare prestationer. Detta är en av anledningarna till att mästarnas mästare blivit ett av sveriges populäraste tvprogram säsong efter säsong.

Programmet sänds i tio olika avsnitt på SVT och till slut har man korat den slutgiltiga segraren genom en avgörande final. Ett annat program som har nästintill samma upplägg är programmet Så mycket bättre. Vill man ha ett ännu mer lite familjärt inslag där programmet inte innehåller utslagningar och diverse kamper är detta ett program som också säsong efter säsong lockar mycket tv-publik. I programmet samlar man ett antal artister som får bo och leva tillsammans och varje dag så är det någon av deltagarna som får stå i centrum. De andra artisterna får då göra sina egna tolkningar av artistens låtskatt.

Författare:

generalen87 har publicerat 7 artiklar.