Varför välja kreditkort med bonuspoäng?

Många använder sitt vanliga bankkort från ”gammelbanken” av ren rutin och lathet. Trots att detta kort i många fall har en ganska hög årsavgift och i övrigt annars saknar förmåner. Att ägna några minuter åt att se över ditt betalkort kan ge dig många fördelar.

Kreditkort kan vara ganska användbart för den som ser till att betala sina krediter i tid och inte låter skulderna skena iväg. Fördelen med att välja kreditkort framför ditt vanliga bankkort är förutom möjligheten till kredit att du också med många kort får bonuspoäng på det du handlar. Som ett sätt att locka kunder har många kortutgivare idag infört bonuspoäng på utförda köp, antingen i samtliga butiker eller på utvalda ställen. Bonuspoängen på kreditkort fungerar vanligtvis som en form av återbäring på dina köp. Beroende av vilket kort du väljer kan din kreditkortsbonus se olika ut. I vissa fall får du återbäring i form av pengar och andra gånger i form av resor eller mat. Många kort har upp till 1% i återbäring på köpen du gör med kortet.

Vissa drar kanske öronen åt sig redan nu och tänker att någon hake måste finnas med att få bonuspoäng på sina köp. Men faktum är att den enda saken du bör se upp med när du skaffar kreditkort är att skuldsätta dig över en längre tid. Detta då krediträntan ofta är avsevärt högre än för andra krediter. Det är vanligt att man har mellan 1-2 månaders kredit utan ränta med de flesta kreditkort. För att undvika höga kostnader bör man därför betala igen krediten under denna räntefria tid. Men har du krediterna under kontroll och väljer ett kreditkort med ingen eller låg avgift kan du faktiskt dra stor nytta av bonuspoängen. Utslaget över ett år kan det handla om tusenlappar i återbäring, pengar som egentligen inte kostat dig någonting och inte krävt någon vidare ansträngning.

Författare:

felinejman har publicerat 8 artiklar.