Vårservice av din cykel

När vintern börjar närma sig sitt slut och våren är i antåg är det hög tid för dig som gillar att cykla att ta fram din cykel igen. De flesta väljer att inte cykla över vintern av den naturliga anledningen att det är både kallt och halt. Självklart är det möjligt att med bra kläder och dubbdäck cykla oavsett väderlek. Cyklar man under vintern är det särskilt viktigt att genomföra en bra och grundlig vårservice av cykeln då den slits mer av all grus och väta som finns under vintern.

Det första man gör vid en service är att rengöra hela cykeln. Här talar vi inte bara om ramen utan in i så små detaljer som möjligt. Om du har utanpåliggande växlar så montera gärna av alla kransar och rengöra och behandla dem separat, detsamma gäller för kedjan.

Kontrollera sedan att vajrar, t.ex. för bromsar och växlar, är både hela och rostfria men även korrekt inställda. Temperaturskillnader gör mer skada än man kan tro och vid denna tidpunkt är det perfekt att t.ex. byta ut en gammal växelvajer. Se även till att kedjan är hel och att det inte är någon del som behöver bytas ut.

Det kan alltid vara bra att kontrollera bromsarna i närmare detalj då, beroende av modell, delar kan slitas ut och vara i behov av service eller helt enkelt bör bytas ut. Självklart ska du även kolla att dina hjul och ekrar är hela och raka.

Efter att allt är rengjort och det som är trasig eller slitet är utbytt så är det dags att fetta in kedja och vajrar. Se till att allt är korrekt inställt efter servicen då nya delar ofta gör att t.ex. växlarna och bromsarna måste justeras. Avslutningsvis så kontrollera eventuella batterier i lampor etc. är laddade så att du slipper få problem med polisen om lampan slutar fungera när det blivit mörk ute. Alltid bättre att byta i förtid än att stå där utan lyse.

Om du inte vill göra allt detta själv kan självklart din lokala cykelhandel hjälpa dig men då kommer det kosta några hundralappar för något som du egentligen klarar av att göra till mycket stor del själv.

Författare:

7Trappor har publicerat 2 artiklar.